Yleiskatsaus

Sijoituspolitiikka

Erikoissijoitusrahasto Taaleri Mikro Rein sijoittaa varansa pääosin saksankielisen Euroopan pieniin ja keskisuuriin yhtiöihin. Rahasto painottaa sijoitustoiminnassaan markkina-arvolla mitattuna pieniä ja keskisuuria yhtiöitä, joiden joukosta useat menestystarinat ponnistavat isommiksi yhtiöiksi. Rahasto harjoittaa aktiivista salkunhoitoa, joten sen koostumus voi poiketa merkittävästi vertailuindeksin koostumuksesta. Rahaston salkku on tyypillisesti varsin keskitetty.

Historialliset tuotot

Vuoden alusta
11,68%
3 vuotta p.a.
−0,80%
5 vuotta p.a.
8,73%
10 vuotta p.a.
-

Vertailuindeksi

STOXX Europe Small 200 Net Return EUR (100%)
ISIN FI4000171202
Perustamispäivä 2.11.2015
Osuuden arvo 151,70 EUR (3.12.2020)
Nettovarat yht. (milj.) 85,48 EUR (3.12.2020)
Riskitaso 4/7

1 = Matalampi riski, matalampi odotettu tuotto
7 = Korkeampi riski, korkeampi odotettu tuotto
Morningstar
Hallinnointipalkkio 1,20%

Palkkiot ja kulut

Arvonkehitys 100 (EUR)

3.12.2020

Salkunhoitajan katsaus

Marraskuu lyhyesti: Marraskuusta muodostui suorastaan erinomainen osakemarkkinoille globaalisti. USA:n presidenttipeli päätyi Bidenin eduksi, vaikka Trump poikkeuksellisen huonona häviäjänä ei vieläkään ole tappiotaan varsinaisesti myöntänyt. Markkinoiden näkökulmasta tulos on kuitenkin selvä, mikä on osaltaan näkynyt esimerkiksi uusiutuvaan energiaan liittyvien osakemarkkinateemojen voittokulkuna läpi vuoden 2020 ja myös vaalituloksen jälkeen. Markkinoiden kannalta jopa merkittävämpää positiivista kuului kuitenkin rokoterintamalta, kun sekä Pfizerin että Modernan rokotteet näyttävät toimivan ennakoitua paremmin. Rokotukset saattavat käynnistyä paikoin jo joulukuussa. Tämä valoi sijoittajille entisestään uskoa siihen, että elämä voittaa ja talouden elpyminen jatkuu vuonna 2021. Mikro Reinin osalta positiivisena tapahtumana voidaan mainita esimerkiksi Medioksen massiivinen yrityskauppa järkevällä strategisella osuvuudella ja kohtuullisella hintalapulla. Yhtiön liikevaihto paisuu jo yli miljardiin ensi vuonna. Negatiiviselta puolelta tuotakoon esiin Corestate Capitalin omistajapohjan ja hallituksen koostumuksen radikaali muutos. Muutos vei pohjan heidän vain hetkeä aiemmin pitämältään pääomamarkkinapäivältä. Marraskuussa osallistuimme myös useisiin virtuaalisiin saksankielisen Euroopan yhtiöihin keskittyviin seminaareihin, joissa saimme ajantasaista tietoa yhtiöiden tilanteista ja näkymistä.

Vuodesta 2020: Mikro Reinille vuodesta 2020 muodostui kirjoitushetken tilanteen mukaan suhteessa vertailuindeksiin mainio ja myös absoluuttisesti kohtuullinen. Arvatenkin osakekurssiliikkeet olivat paikoin äärimmäisiä koronamyllerryksen yhteydessä. Erityisesti keväällä monia meille entuudestaan markkina-arvoltaan liian suuria yhtiöitä valui sijoituskelpoisiksi. Avasimmekin rahaston uusille merkinnöille huhtikuun lopussa, koska rahaston koko oli valunut alle alkuperäisen tavoitekoon. Uutta soft closingia eli rahaston koon rajoittamista kaavailemme vasta 120 miljoonan euron kohdalla, joten tilaa on vielä (kirjoitushetkellä varat karkeasti 85 meur). Alkuvuonna 2020 rakennusalan ohjelmistoyhtiö RIB Softwaresta tuli ostotarjous, josta saimme myös käteistä koronapudotusta silmällä pitäen. Uusina yhtiöinä ostimme vuoden aikana mm. Amadeus Firea, joka toimii henkilöstövuokrausalalla erityisesti valkokaulustyöntekijäpuolella mm. IT- ja taloushallintoaloilla. Yhtiön track record on varsin vakuuttava, mutta osake oli rajussa pudotuksessa koronakriisissä. Osallistuimme myös terveysalalla toimivan Pharma SGP:n listautumisantiin. Salkku oli koko vuoden jopa poikkeuksellisen keskitetty. TOP 10 -sijoitukset ovat vastanneet esimerkiksi noin 75-80 % salkusta ainakin ajoittain. Olemme pitkin vuotta hieman balansoineet salkkua, vaikka se onkin tarkoittanut panosten keventämistä ”kuumimmista hevosista”.  Kaikesta huolimatta kyseessä on siis erittäin näkemyksellinen salkku. Japanistuvassa Euroopassa (ja miksei maailmassakin), jossa talouskasvu on matalaa, korkotaso alhaalla ja väestö ikääntyvää, olemme painottaneet laadukkaita ja kasvavia yhtiöitä ja tämä laatutason nosto heikon vuoden 2018 jälkeen on toiminut hyvin. Näin ollen kokonaisuutena teimme Mikro Reinissä hyvin vähän toimenpiteitä vuonna 2020. Salkku on voimakkaasti painottunut IT-, terveydenhuolto- ja kiinteistösektoreihin, joista jokaisella on mielestämme hyvät eväät mennä eteenpäin myös vallitsevassa nuivan talouskasvun ympäristössä (joskin vuonna 2021 oletuksissa on koronasta palautumista ja siten normaalia kovempaa talouskasvua).

Ajatuksia vuodesta 2021: Kuten olemme jo maininneet, salkku koostuu kasvuhakuisista yhtiöistä, mutta samalla salkun yleinen laatutaso yhtiöiden liiketoimintojen kautta on ehkä parempi kuin koskaan aiemmin. Tyypillisellä salkkuyhtiöllämme on vahva tase (yleensä noin 40 % salkkuyhtiöistä on ollut nettovelattomia) ja vähintäänkin kohtuullinen näkyvyys eteenpäin. Myös pääoman tuottoluvut ja muut kannattavuusmittarit ovat ainakin normalisoidulla tuloskunnolla mieleemme. Termi GARP – growth at reasonable price – kuvannee asemoitumistamme hyvin. Emme koe painetta muuttaa salkkukoostumustamme, vaan uskomme nykyisten teemojen kantavan myös taloudellisen elpymisen ympäristössä. Erityisesti EV-pohjaisilla (yritysarvo) kertoimilla salkku on mielestämme maltillisesti arvostettu suhteessa kasvuprofiiliin. Laadukkaiden yhtiöiden kanssa nukuimme yömme levollisesti koronatyrskyissäkin, mutta toivomme ja uskomme ensi vuodesta muodostuvan rauhallisempi vaiheittaisen koronasta elpymisen vuosi. Luonnollisesti osakkeet ovat tätä jo osin kertoimiinsa ottaneet. Itse asiassa yllättävän moni salkkuyhtiöstämme pystyi kasvamaan myös vuonna 2020 – jos ei tuloksen, niin ainakin liikevaihdon osalta. Vuosille 2021 ja 2022 analyytikko-odotuksissa on kasvua, mutta näistä vuoden 2021 pitäisi olla alhaisten vertailulukujen vuoksi voimakkaampi tuloskasvun vuosi. On myös ilo huomauttaa, että Taalerin allokaatiotiimi nosti marraskuun lopussa eurooppalaiset pienyhtiöt strategiseen ylipainoon eli pienyhtiöpuoleen on luottoa myös muilla kuin pienyhtiösalkunhoitajilla.

Lopuksi haluamme kiittää kaikkia jo pitkään tekemiseemme uskoneita asiakkaitamme sekä uusia asiakkaitamme, jotka tulivat kyytiin kevään poikkeuksellisessa rytäkässä. Toivotamme kaikille turvallista ja rauhallista joulunodotusta!

Joulukuisin terveisin,
Jonas Koivula & Olli Viitikko
Salkunhoitajat

Tuotot

Historialliset tuotot

Vuoden alusta
11,68%
3 vuotta p.a.
−0,80%
5 vuotta p.a.
8,73%
10 vuotta p.a.
-

Riskitaso 4/7

1 = Matalampi riski, matalampi odotettu tuotto
7 = Korkeampi riski, korkeampi odotettu tuotto

Tuotto/riski-analyysi

Morningstar
Riskimittari 1 vuosi 3 vuotta 5 vuotta
Volatiliteetti 26,29 19,14 17,14
Sharpen luku 0,64 −0,04 0,51

Omistukset

Omaisuuslajit %

Netto
Osakkeet 98,17
Joukkolainat 0,00
Rahamarkkinat 1,83
Muut 0,00

Maajakauma %

30.11.2020

Rahasto
Saksa 87,61
Itävalta 8,99
Luxemburg 3,40

10 suurinta sijoitusta

68,54% osuus rahaston kaikista sijoituksista

 1. MEDIOS AG
  Saksa
  11,01%
 2. ADESSO AG
  Saksa
  10,35%
 3. NEXUS AG
  Saksa
  10,14%
 4. DEUTSCHE KONSUM REIT AG
  Saksa
  8,14%
 5. SECUNET SECURITY NETWORKS AG
  Saksa
  5,77%
 6. DATAGROUP AG
  Saksa
  5,24%
 7. MBB SE
  Saksa
  4,93%
 8. S&T AG
  Itävalta
  4,89%
 9. ALL FOR ONE STEEB AG
  Saksa
  4,40%
 10. DEUTSCHE INDUSTRIE REIT AG
  Saksa
  3,68%

Palkkiot ja kulut

Hallinnointipalkkio 1,20%
Tuottopalkkio 20,00%

20 % vertailuindeksin ylittävästä tuotosta 12 kuukauden ajalta päivittäin laskettuna.
Merkintäpalkkio 1,00%
Lunastuspalkkio 1,00%

Minimisijoitukset

Ensimerkintä 100,00
Lisämerkintä 100,00

Salkunhoitajat

Jonas Koivula

Jonas Koivula

Salkunhoitaja
Taaleri Varainhoito Oy
Helsinki
+358 50 500 4191
Olli Viitikko

Olli Viitikko

Salkunhoitaja
Taaleri Varainhoito Oy
Helsinki
+358 40 450 3741

Dokumentit

Avaintietoesite Mikro Rein
Säännöt Mikro Rein
Taaleri Rahastoesite